Category Archives: Samfundet

Når verden står sammen

Egentlig har jeg rigtig mange grimme ord, som bare venter på at vælte ud af min mund og overfalde lørdagens terrorangrebs sympatisører. Jeg væmmes, når jeg ser en video på TV2, hvor den terrormistænktes “bror” udtaler, at hvis man tegner profeten med en bombe, så fortjener man at dø. Kvalmen vælder op i mig og alle de grimme ord presser endnu mere på for at komme ud og overdynge den såkaldte bror. Men jeg holder dem tilbage. Og det er ikke fordi jeg vil kues, at jeg holder de grimme ord tilbage. Det er nok nærmere et håb om ikke at synke ned på deres niveau.

Desværre er min forståelse ramt. Jeg forstår ikke, hvordan man kan blive så ekstrem, at man direkte mener, at andre fortjener at dø, blot fordi de for eksempel tegner profeten med en bombe. Jeg forstår ikke, at man kan blive så hjernevasket, at man kan fejltolke Koranen i sådan en grad, at man er villig til at slå ihjel og tilmed også selv blive dræbt blot på grund af en tegning.

Vi lever i 2015. Mennesket bør være klogere og mere rummelige. Der skal være plads til os alle sammen, men vi skal behandle hinanden ordentligt og respektere hinanden. Dog har en smule selvironi sjældent skadet nogen.

Lørdag, søndag og tilmed også i dag mandag stod det meste af verden sammen mod ekstremisterne. Danskerne sympatiserede med Frankrig, da Paris for blot en måneds tid siden blev ramt af grusom ondskab. Denne gang var det vores tur. Flere af verdens største aviser viste deres støtte til og sympati med Danmark og danskerne. Jeg er imponeret og troen på, at ekstremisterne kan bekæmpes har fået nyt liv.

Jeg frygter, at vi endnu ikke har set det værste i vores lille land. Lørdagens ondskab kunne have været meget, meget værre. Det var en enkelt forskruet mand, der var på spil – jeg frygter, når ekstremisterne samler sig i flok. Jeg håber, at når den dag kommer, hvad enten det er her i landet eller andre steder i verden, at vi stadig står sammen mod ekstremisterne.

Tak til det danske politi og efterretningstjenester. Tak for verdens støtte til et land i knæ – vi skal nok rejse os igen!

 

Facebook

1. søndag i advent vs. 1. advent

I dag er der fire søndage til jul – denne dag inklusiv. Min indbakke bugner af mails omkring advent og alle de fantastiske køb, jeg kan gøre netop denne dag. Både til mig selv og til alle andre. Men det er ikke kun forsøget på at lokke mig til et køb, de fleste afsendere har til fælles. Størstedelen af afsenderne proklamerer. at det er 1. advent – og lige dér knækker filmen for mig!

Take Offer, Royal Copenhagen, Bahne og mange flere – de mener alle åbenbart, at det hedder 1. advent. Men slår man advent op i ordbogen lærer man, at der ved advent er tale om en sæson eller en periode. Ordet advent kommer af det latinske adventus, der betyder ankomst. Derudover kan man læse, at sæsonen (perioden) advent består af de fire søndage op til jul. Falder juleaften på en søndag, tælles dette som den fjerde søndag i advent.

Vi kan derfor på baggrund af ovenstående konkludere, at mailafsenderne i min indbakke vrøvler. Hvis vi taler om den første advent (som i den allerførste advent nogensinde), må vi gå ud fra at afsenderne er betydeligt for sent på den, når de først sender en mail ud nu – flere tusind år for sent – med emnelinje “1. advent”. Er der derimod noget afsenderne har misforstået, og de dermed har ment 1. søndag i advent, ja så er deres mail berettiget.

Baggrunden for hele den her snak om 1 søndag i advent vs. 1. advent, er den tendens der synes at vise sig i det danske sprog. Vi bliver mere og mere ligeglade med ordene og deres betydning. Vi går automatisk ud fra, at alle ved hvad vi mener – for vi siger jo det samme som alle andre. Take Offer, Royal Copenhagen og Bahne er ikke enestående tilfælde – de er tre ud af mange ordbetydningssløsere. Det værste er, at jeg ved, at der et sted i landet sidder en kommunikations- eller marketingmedarbejder og ikke har tænkt over, om det mon hedder det ene eller det andet. Det er jo for pokker en vigtig del af vores arbejde (ja, jeg arbejder også med kommunikation og marketing), at vi i det mindste bruger ordene og deres betydning rigtigt. Via mit arbejde når mine ord hver uge ud til flere hundredtusind modtagere af vores mailkampagne. Derfor er det yderst vigtigt, synes jeg, at jeg bruger ordene rigtigt og ikke opfinder nye betydninger, både i forhold til virksomhedens troværdighed, men bestemt også for at undgå ord- og betydningssløseri. Vores sprog er dyrebart, det er sådan vi kommunikerer med hinanden og hvis vi begynder at smide det væk til fordel for direkte ukorrekte vendinger, hvor ender sproget så henne?

En ting er at nogle ord bliver importeret fra andre lande og dermed bliver en del af det danske sprog, men når vi ligefrem begynder at ændre på vores eget sprog og vendinger deri, uden hensyntagen til det der egentlig bliver talt om, så er det sløseri. Så kære mennesker og virksomheder, tag jer nu sammen og brug ord og vendinger rigtigt – for jeres egen skyld, alt andet giver et dårligt indtryk!

Facebook

Den dag træerne forsvandt

Jeg kan huske, da jeg var barn og den store allé ude ved Rosengårdcentret var fyldt med kastanjer, men også lidt uhyggelig at gå igennem.

Da man byggede det nye IKEA, fældede man alle kastanjetræerne. Der var ikke længere plads til dem.

Sidste vinter var alle de store flotte træer i den ene side af Windelsvej pludselig fældet. Der skulle være plads til gadebelysning… Lygtepæle, hvor det alligevel kun er hveranden, der er tændt.

Sidste vinter hærgede en slem storm, der væltede halvdelen af de små vejsidetræer på vores vej. I dag er resten blevet fældet – de stod lidt i vejen. Det samme er lige sket inde på koncerthusgrunden. Der skal bygges en ny parkeringskælder, så træerne skulle væk.

På vores nye vej er der heller ingen træer. Jeg forestiller mig, at der engang var – ellers ville man vel ikke kalde det en allé?

Hvor vil jeg hen med det her? Jeg vil derhen, hvor det kommer til udtryk, hvor vanvittigt det er, at kommunen, private etc. bare fælder og fælder træer for et godt ord. “Jamen det stod  lige i vejen!” Nej, det gjorde det ikke. Dit byggeri kom i vejen!

Vi udleder stadig mere og mere CO2. Her hjælper det jo så absolut ikke, at vi går og fælder alle træerne.

Kære Odense Kommune, stop nu med at fælde alle de træer. Prøv om ikke I kan tænke bare en smule kreativt og bibeholde træerne. De er ikke kun gode for jorden og luften, de bidrager også til en pænt og grønt bybillede.

Jeg læste forleden et læserbrev i Fyens Stiftstidende. Læseren, der er bosiddende udenfor Odense, skrev, at han ikke længere brød sig om at besøge Odense. For en gangs skyld handlede det ikke om Thomas B. Thriges Gade, det handlede simpelthen om, at han synes, at Odense var blevet en grim by. Der var en træer til at forskønne og pynte på de grimme bygninger. Nu står byen bare rå og kold..

Odense Kommune og alle jer andre – tænk jer nu om!

Facebook