Efterskrift – vi elsker også USA

Det er snart 6 måneder siden, at vi kom hjem fra denne fantastiske rejse – og der går ikke én dag uden, at jeg tænker på at vende tilbage.

I dag havde Monte Carlo Elsker USA premiere på DR3. Vi blev straks revet tilbage til dagene i New York, byen der er fuld af muligheder. Vi længtes og drømte et par minutter, men indså derefter også, at vi har haft vores tur – der er så meget andet, vi også gerne vil!

Men der er ingen tvivl – vi skal tilbage til USA igen! Det bliver ikke i år, heller ikke næste år, men måske om 10 år. Drømmen er, at vi til den tid tager på roadtrip langs østkysten fra nord til syd.

Vi er på ingen måde færdig med at opleve USA, men lige nu er det tid til nogle af de andre oplevelser, vi også går og drømmer om.

Jeg ved ikke om nogen stadig læse med her. Hvis der er, så håber jeg, at I kan bruge vores oplevelser fra NYC, Boston og vestkysten til at gøre jeres egen USA-tur til det bedste tur nogensinde.

God tur!

Næste gang vil vi huske…

Det er helt sikkert ikke den sidste roadtrip vi har været på. Næste gang går turen måske ikke lige til USA’s vestkyst, der er jo så meget andet at se i USA også!

I løbet af sådan fire uger  på vejen finder man ud af, hvad man ville have gjort anderledes. Herunder følger vores tanker og idéer.

  1. Køb en køletaske som det første! Det kan godt være, at det virker besværligt, at man i USA køber isterninger og ikke bruger fryseblokke (hedder det det?), men vand er så meget billigere i store mængder end en halv liter her og der. Fx koster 12 liter vand fordelt på halvlitersflasker ca. $3 i Walmart.
  2. Gammeldags vejkort! GPS’en tager oftest en ikke særlig spændende vej, så det kan være værd at overveje at indsætte viapunkter. Dem kan man bare ikke altid lige finde på GPS’en. Her er det gammeldags vejkort godt! Det giver et godt overblik, og er lidt sjovt at sidde og følge med, hvor langt man er nået. Vi købte et i en tilfældig boghandel for $9,95. Det dækker det meste af USA.
  3. Det er virkelig vigtigt at bo centralt i storbyerne. Når man har været i de første par storbyer på ens rute, så orker man ikke at sætte sig ind i flere transportsystemer eller gennemskue parkeringspladser. Vores motel i LA lå ganske vist på Hollywood Boulevard, men i den forkerte ende. Vi kommer nok ikke til LA igen, men det kan anbefales at bo lige ved Dolby Theatre. Det er der, det sjove sker. Eller i Beverly Hills…men det er lidt dyrt 😉 Venice Beach ville jeg ikke vælge, der ret mange skøre mennesker og ikke særlig trygt, så hellere nøjes med en halvdagstur dertil.
  4. Køb et taletidskort til mobilen. Flere amerikanske teleselskaber sælger pakker med sms, tale og data til lave priser. Det er eksempelvis rart at kunne gå på nettet ude midt i ørkenen, hvis man lige skal tjekke noget vigtigt.

Ude godt…

Det plejer at være ‘hjemme bedst’, og det er da også rigtig dejligt at være hjemme! Vi er desværre bare begge ramt af en del jetlag, det koster lidt på søvnfronten.

Dagen efter en masse vinsmagning i Napa pakkede vi bilen for sidste gang og kørte mod San Francisco lufthavn. Der skulle vi aflevere bilen og derefter flyve den lange vej hjem til Danmark. Det var næsten helt vemodigt at pakke bilen, køre den sidste tur på amerikansk grund og aflevere den fine bil. Den har der godt nok ikke været nogen problemer med! Vi endte med at have kørt 2981,5 miles (= 4798,3 kilometer) på de 21 dage vi havde bilen.

2013-09-23 12.06.57
Flyveturen hjem var slem. Der var ingen turbulens, til gengæld sad vi begge elendigt. Sæderne var små, der var ingen benplads, vi sad ved vingen – det larmede, underholdningssystemet fejlede engang i mellem og jeg kunne blive ved. Vi fløj i 10 timer og hverken Kasper eller jeg fik noget søvn. Hvis vi engang skal flyve så mange timer igen, så vil det være pengene værd at opgradere. Vi fløj med SAS på klassen SAS GO, bare det at opgradere til næste trin (SAS Plus) ville have givet os større sæder, benskammel og sæder, der kunne lægges mere tilbage.

Efter en lang togtur fra Kastrup til Odense blev vi modtaget på Odense Banegård af begge vores familier viftende med Dannebrog. Derefter var der boller, gammeldags æblekage, pæremuffins og nybagt rugbrød hjemme hos mine forældre. Det var SÅ godt!

Hjemme i lejligheden havde søde venner sat friske blomster, fyldt fryseren med pizza og køleskabet med øl og cola. Der var chips og chokolade – alt til at gøre vores første aften hjemme dejlig nem og hyggelig.

2013-09-24 23.19.39

Nu starter hverdagen på dagpenge snart. Ingen af os har fået job endnu, men vi nyder, at vi ikke skal stresse over jetlag, manglende søvn og vasketøj oven i et nyt job.
Til jer der har fulgt os på vores rejse: tusind tak!

Dag 31: vinsmagning i Napa Valley

To overnatninger i Yosemite var nok sådan to magelige mennesker som Kasper og jeg. Vi er jo ikke sådan nogen, der nyder udelivet og kan se det sjove i at være langt væk fra alt. Det var da hyggeligt med to aftener, hvor jeg primært tævede Kasper i backgammon og vi drak en masse øl. Men så var det også nok..

Det var blevet tid til at komme videre. Videre til vores allersidste stop på den lange rejse: Napa Valley. Kasper har hele tiden glædet sig som et lille barn til at se vingårdene og smage den californiske vin. Vi ankom til Napa lidt over middag, fik googlet os frem til en åben vinsmagning og så afsted igen. Vinsmagningen var på gården Goose Cross lidt uden for Napa. For $20 pr. person fik vi smagt fem forskellige vine; to hvidvine og tre rødvine. De var gode, især den ene hvidvin, men rødvinene var ikke noget specielt. Sjovere var det, at vi faldt i snak med et par fra North Carolina, hvor kvinden samarbejder med Danmarks Tekniske Universitet i København og derfor er i Danmark ca. hvert andet år. De inviterede os til at tage med dem ud at spise sammen med et andet par, men vi valgte i stedet at tage videre til et vinsmagningssted i selve Napa.

IMG_2113 IMG_2114 IMG_2115 IMG_2117

 

Desværre var vinsmagningen ikke som vi havde håbet på. Vi havde håbet, at man blev vist rundt på gården, så hvor og hvordan de lavede vinen og så hvor de opbevarede den. I stedet stod vi sammenklemt ved en bar i en lade… Man skulle nok have bestilt tid til en tour, hvis man ville andet end smage vinen. Så lærte vi det. Efter vinsmagningen gik vi selv lidt rundt blandt vinstokkene.

Derefter tog vi tilbage til motellet, Wine Valley Lodge (et ok sted til prisen, pænt og rent), skiftede tøj og gik ind til downtown Napa. Her fandt vi vinbaren Carpe Diem, hvor man kunne bestille Wine Flight: tre udvalgte glas vin, de fleste fra nærområdet. Hertil kunne man bestille tapas. Vi bestilte hver en Wine Flight, Kasper fik rødvin, jeg valgte rosé, og en gang tapas til deling. Det var så godt! Tapas’en bestod af den lækreste ost og pølse med sveske- og honning-sennepkompot til. Rosévinene var lækre, men især en var virkelig god: 2011 Eponymous fra Sonoma Valley. Kaspers rødvine var lige så gode, men igen var der en der skildte sig ud fra de andre: 2010 O’Connor Vineyard fra Russian River i Sonoma. Selvom vinsmagningen her ikke foregik på en vingård, var det en rigtig god oplevelse alligevel.

IMG_2120 IMG_2121 IMG_2122 IMG_2123 IMG_2124

Dag 30: mere Yosemite

Det var en lang aften og kold nat på Evergreen Lodge. Vi havde hverken tv eller internet. I stedet fik vi aftenen til at gå med film på computeren, backgammon og øl – det havde de heldigvis derude i ingenmandsland. Jep, Evergreen ligger virkelig langt udenfor alt andet. Natten var som sagt kold, og grundet utallige advarsler om bjørne på rov, vågnede vi begge flere gange i løbet af natten. Det hjalp så heller ikke, at bedst som vi ligger og ser film, rumsterer det udenfor på vores veranda. Det larmede virkelig! Men ingen af os turde kigge ud. Larmen breder sig til døren, det lyder som om nogen prøver at komme ind ved at banke ind i døren. Pludselig vælter en dame med fuld oppakning ind! Hun var gået forkert, vi havde ikke låst døren. Rimelig stort chok vi fik der!

Dagen brugte vi på at køre rundt i Yosemite. Der er langt mellem de gode udsigtssteder, så bil er klart at foretrække. Bilen viste sig da også at være et godt valg, da det pludselig stod ned i stænger. Det blev det ved med resten af dagen… Flere steder var skovbranden meget tydelig. Den havde ædt kæmpe store områder, og efterladt det øde og sort med en hvid bund af aske. Mange campingpladser var lukket og det samme var flere vandrestier, da ilden stadig ulmer rundt omkring. Konstant mødte vi politi og brandbiler.

IMG_2012 IMG_2017 IMG_2020 IMG_2032 IMG_2035 IMG_2040 IMG_2049 IMG_2054 IMG_2055 IMG_2058 IMG_2069 IMG_2070 IMG_2078 IMG_2086

Yosemite er et fantastisk sted. Området rummer alt fra klipper, bjerge, vandfald, strande, floder og dybe skove. Man kan blive ved med at opleve nyt der. Hvis vi skal tilbage dertil en anden gang, vil vi nok nøjes med én overnatning (man kan sagtens nå at se lidt på vejen fra fx Bishop den ene dag og se resten den næste dag på vej til fx Napa) og så booke den i Yosemite Village. Vi endte med at backtracke en del ved at bo på Evergreen.

Dag 29: Yosemite

Efter at have set Bodie kørte vi tilbage til den lille by Lee Vining, hvorfra vi ville køre ad Tioga Pass Road ind i Yosemite. GPS’en ville dog ikke samarbejde helt, den ville have os hele vejen uden om. Tioga Pass er lukket om vinteren grundet is og sne, og har fornyligt også være lukket på grund af den store skovbrand i Yosemite. Branden har vi været lidt bekymrede for, da vores lodge tidligere måtte evakuere grundet branden. De åbnede først igen, få dage før vi havde en booking der.
På vores vej gennem Yosemite sås branden tydeligt. Overalt så man tilsodede træer, brændte klippevægge etc. Selv lige udenfor vores lodge, så vi brandens hærgen tydeligt.
Inden vi kørte ind i Yosemite tankede vi op i Lee Vining, både på benzin- og på madfronten. På det lille barbeque-sted Bodie Mike’s BBQ fik vi en af de bedste burgere, vi har fået på hele vores tur. Og det siger en del, for der er godt nok røget mange burgere indenbords!
En af de bedste burgere vi har fået på vores tur! Og vi har fået en del burgere...

En af de bedste burgere vi har fået på vores tur! Og vi har fået en del burgere…

IMG_1934

GPS’en ville ikke samarbejde, så vi måtte ty til gammeldags kort. Lidt en udfordring i Yosemites skove!

IMG_1938 IMG_1945 IMG_1951 IMG_1956 IMG_1962 IMG_1966 IMG_1973 IMG_1989

IMG_1994

Branden i Yosemite sås tydeligt overalt.

Branden i Yosemite sås tydeligt overalt.

Branden i Yosemite sås tydeligt overalt.

Branden i Yosemite sås tydeligt overalt.

Evergreen Lodge

Evergreen Lodge – uden hverken tv eller internet.

IMG_2005 IMG_2009

Dag 29: saltsø og spøgelsesby

Vi sov ikke særlig godt på Ramada Limited Inn i Bishop, så om morgenen skyndte vi os videre efter at have indtaget den gratis morgenmad bestående af meget tørre bagels med smørreost – det hjælper hvis man rister dem 😉 Vores næste overnatning var i Yosemite, men inden da ville vi se saltvandssøen Mono Lake og spøgelsesbyen Bodie. Ingen af delene ligger særlig langt fra Bishop, så det var meget oplagt.

Mono Lake ligger i ørkenlandskab. Da søen ikke har nogen udstrøming, er den stærkt basisk og meget salt. Det skaber nogle underlige formationer i søens vandkant. Efter et informativt besøg hos søens Visitor Center (turistinformationen) fandt vi vejen helt ned til søbredden…og hvilken stank! Der lugtede fælt af en blanding af rådden tang og salt. Saltformationerne var flotte, men på grund af den forfærdelige stank skyndte vi os videre.

IMG_1861 IMG_1865 IMG_1867 IMG_1869 IMG_1874

Efter den dårligt lugtende saltvandssø kørte vi videre til spøgelsesbyen Bodie. Byen havde sin storhedstid i midten af 1800-tallet, hvor der blev fundet store mængder guld i området. Byen bestod af 65 saloons, spillesteder, minefolk, forbrydere, prostituerede, butiksejere osv. I slutningen af 1800-tallet forlod indbyggerne byen, der var ikke mere guld og en stor brand havde hærget halvdelen af byen. I dag står Bodie forladt tilbage som nationalt mindesmærke.

IMG_1884 IMG_1886 IMG_1887 IMG_1893 IMG_1894

IMG_1895 IMG_1899 IMG_1903 IMG_1904 IMG_1907 IMG_1910 IMG_1919 IMG_1923

Bodie var fin, men også en smule kunstig. Staten forsøger på bedste vis at restaurere bygningerne med måde, så de ikke forfalder helt. Det koster jo penge at se byen, så hvis den forsvinder, så forsvinder indtjeningen også. Desværre så nogle af bygningerne for nye ud til at give følelsen af, at det var en by, der blev forladt for over 100 år siden. Men det var fint at se byen, det kan anbefales, men ikke et sted vi ville vende tilbage til. Har man set det en gang, er det nok.

Dag 28: Dødens dal

Vi forlod lidt vemodigt Las Vegas i morges. Efter tre nætter på et femstjernet hotel turde vi ikke forestille os de kommende moteller, der udgør overnatningerne på resten af vores rejse. Derudover er Las Vegas vild… Det er overdådigt med alle lysene, de store hoteller og casinoerne. Vi kunne sagtens have brugt en hel dag mere, hvor vi bare ville ligge ved poolen og nyde det fine spa-område. Det må vi gøre næste gang! Det kan i hvert fald anbefales at booke et overdådigt hotel, det passer lige som ind i Las Vegas-stilen 😉

Vi er nu ankommet til Bishop, en lille by udenfor Death Valley på vej til Yosemite. Turen herud tog hele dagen, måske mest fordi vi for det første kørte forkert (tak Gurli!) og derefter sneglede os gennem bjergenes hårnålesving. Death Valley var ikke noget spændende, i hvert fald ikke de $20 værd, som vi betalte for at køre ind i parken, for derefter at finde ud af at vores rute lige præcis drejede fra, inden adgangsbilletten gjaldt.

IMG_1800 IMG_1804 IMG_1807IMG_1817 IMG_1821 IMG_1825

I morgen kører vi som sagt til Yosemite, hvor vi skal bo på Evergreen Lodge. I kommer nok ikke til at høre fra os de dage, da der hverken er internet eller mobilsignal derude. På mandag går turen hjem til Danmark, hvor vi lander i Kastrup tirsdag middag.

Dag 27: Man går da ikke rundt i Vegas..

Det er totalt umuligt at gå rundt i Vegas, i hvert fald på The Strip. Selvom alle hoteller og butikker ligger på rad og række hele vejen ned ad The Strip, så er det ikke bygget til fodgængere. Der er fortove, der pludselig bliver til en bro tværs over vejen, der igen bliver til et hotel eller et shoppingcenter. Det kan hurtigt tage flere timer blot at gå 500 meter.

Det erfarede vi forleden, så da vi i dag havde besluttet os for at se en Titanic-udstilling på hotellet Luxor, ca. 1 km. fra vores hotel, tog vi bilen. Her i Vegas er der på størstedelen af hotellerne gratis parkering for alle, så længe man bare vælger ’self parking’. Samtidig er min skinnebensbetændelse brudt ud igen, så hvis jeg skal vandre i Yosemite om et par dage, er det vist med at skåne benet en smule.

Hotellet Luxor er bygget som en pyramide, der giver hotellet en rigtig flot struktur indvendigt.

2013-09-18 12.46.41

På hotellet havde Kasper planlagt at vi skulle se udstillingen Titanic: The Artifact Exhibition. Udstillingen samlede de forskellige effekter, der er blevet bjærget fra Titanics vrag på havets bund. Blandt effekterne var en gammel champagneflaske, stadig med indhold og prop i. Derudover var der personlige ejendele fra de rejsende, heriblandt porcelæn, sko, tøj, toiletartikler etc. Derudover var der også udstillet et stykke, bjærget i 1998, af selve Titanic. Ved indgangen til udstillingen fik vi udlevet et boardingpass tilhørende en passager. Gennem udstillingen fulgte man denne persons historie, for tilsidst at skulle finde personens navn på listen over døde/overlevende. Både Kasper og jeg overlevede… 😉 Desværre var det ikke tilladt at fotografere inde i udstillingen, men det er en udstilling der kan anbefales, hvis man alligevel er i Vegas. På Luxor var det også muligt at se udstillingen Bodies. Jeg havde set udstillingen i København for nogle år siden, så den var ikke relevant i denne omgang, men den kan ellers også anbefales.

En af de sjove ting i Vegas er at tjekke de andre hoteller ud. Mange af hotellerne er bygget op omkring et tema, fx Treasure Island med temaet pirater, New York New York med temaet New York (sjovt nok) og Luxor med egyptisk tema. Efter udstillingen tog vi derfor rundt til et par hoteller, bare for lige at se hvordan de så ud. Vi fandt ud af, at vi er ret tilfredse med vores Aria. Det er moderne, hyggeligt og langt fra så overfyldt som eksempelvis hotellet Bellagio er. Derudover så ligger Aria også ret godt. Det ligger centralt uden at være helt i midten. Dog vil vi næste gang (forhåbentlig bliver der en næste gang) overveje et hotel, der ligger lidt længere henne ad The Strip omkring fx Caesars Palace.

Udsigten fra vores hotel om

Udsigten fra vores hotel om aftenen.

Om aftenen tog vi hen og så det berømte springvand ved Bellagio. Selvom vi har været forbi det hotel op til flere gange i løbet af de sidste par dage, så havde vi endnu ikke set det. Springvandet er kun aktivt mellem kl. 15 og 24, og kun hver halve time i dagstimerne og hvert kvarter om aftenen. Når man er i Vegas, er man nødt til at se springvandet. Det tager ikke mere end 5 minutter, men er utrolig flot!

IMG_1792 IMG_1793 IMG_1794 IMG_1795 IMG_1796 IMG_1797

 

I morgen (torsdag) forlader vi Las Vegas for denne gang og kører gennem Death Valley til den lille by Bishop, hvor vi skal se spøgelsesbyen Bodie og saltsøen Mono Lake. Vi er begyndt at tælle ned til dagen for vores hjemrejse. Vi er mætte af oplevelser og indtryk, så selvom det stadig er fantastisk at være afsted, så glæder vi os også til at komme hjem.

Dag 26: Når Kasper får frie tøjler…

…så arrangerer han den BEDSTE fødselsdag! Jeg havde indtil dagen ingen idé om, hvad min fødselsdag her i Vegas ville byde på. Kasper havde fået lov at arrangere hele dagen selv.

Dagen startede med roomservicemorgenmad med den fineste udsigt over The Strip og skype-samtale med både mine forældre og senere lille-søs. Mine forældre overbragte den gode nyhed, at min forhåndsgodkendelse endelig er underskrevet (efter en del forsinkelse), så nu kan jeg endelig kalde mig cand. mag. i Medievidenskab.

IMG_1747 fødselsdag2

Efter morgenmaden bankede det på døren. Udenfor stod en hotelmedarbejder med en langstilket rose, den havde Kasper i al hemmelighed bestilt til mig.

2013-09-17 09.57.30

Ved middagstid var der booket massagetid til mig i hotellets spa-afdeling. 50 minutters fuld kropsmassage – det var godt! Hele oplevelsen var fantastisk: spa-afdelingen bød på jacuzzi, fri bar (non-alkohol), snacks, magasiner, ‘varme stole’, ’salt-stole’ og en masse andet. Jeg kunne sagtens have brugt hele dagen der! Eftermiddagen blev brugt i hotellets casino, det hører sig jo med når man er i Vegas. Vi vandt intet, men det var sjovt, hyggeligt og der var fri bar (med alkohol!).

Aftensmaden blev indtaget på Gordon Ramsays restaurant, hvor vi fik en femretters ‘tasting-menu’ med vinmenu til. Størstedelen af menuen var virkelig lækker, men en enkelt ret skilte sig ud på den negative måde. Mere om det senere.

IMG_1751

Første ret var en lille hors d’ouvre, der bestod af indbagt vagtelæg og rødkål. Virkelig godt! Hertil fik vi forskellige slags brød hvoraf det ene smagte som spegepølse…

IMG_1753

Anden ret var en tomatsalat med agurkpuré, balsamico og spicy mandler. Det var retten, der skuffede. Der var absolut intet nyt i retten, den smagte alt for meget af balsamico og tomaterne var rå og kedelige.

IMG_1761

Tredje ret var en risotto med kammuslinger, oaxaca-ost og fava beans. Kammuslingen var super fint stegt, men risene var lidt for hårde til min smag. De kunne godt have fået mere. Osten kunne man slet ikke smage.. Jeg kan bedre li’ Kaspers hjemmelavede risotto. Det var Kasper dog ikke helt enig i.

IMG_1763

Fjerde ret var restaurantens hofret: beef wellington med rodfrugter, kartoffelpuré og rødvins-glace. Det var så godt!! Kødet var virkelig mørt og stegt helt perfekt. Den slags der smelter på tungen! Kasper påstår ligefrem, at det er den bedste bøf, han nogensinde har fået!

IMG_1765

Femte og sidste ret var desserten. Sticky Toffee Pudding: kage med karamelsauce og is. Det smagte virkelig godt på trods af at kagen mest af alt blot mindede lidt om dansk drømmekage.

Alt i alt var det en virkelig god menu! Vinene til var også gode selvom vi havde syntes bedre om det, hvis de alle var fra USA’s vestkyst, når nu her er så mange gode vine. Men pyt, vi blev meget mætte og det smagte skønt. Samtidig var det også et rigtig fint sted.

IMG_1757 IMG_1760

Efter maden gik vi hen til det store hotel MGM Grand, hvor Kasper havde booket billetter til, at vi skulle se Cirque Du Soleil. Hold nu op en forestilling!! Vi havde fået rigtig gode pladser på anden række, så vi så alle detaljer fint og havde akrobaterne svingende rundt over vores hoveder flere gange. Man måtte desværre ikke tage billeder derinde, men I kan se mere her og her. Vi var begge helt vilde med showet og de halvanden time det varede, gik alt for hurtigt.

På vej hjem beundrede vi alle lysene og de store hoteller midt i Las Vegas.

IMG_1767 IMG_1769 IMG_1775 IMG_1776 IMG_1779

Dagen var som sagt helt perfekt og det var fantastisk at fejre fødselsdag i Vegas! Tak til Kasper for at have arrangeret dagen :)